17 stycznia 2013

Sałatka z winogronami i kozim serem.

Cześć! Dzisiaj przepis :D Nieco później dodam jeszcze stylizację, ale na razie dodam dzisiejszy najważniejszy post. Co do posta, prosty przepis, może na trochę wyższym poziomie od przeciętnego, ale da się zrobić bez ceregieli. Oto składniki i jak wykonać tą zjawiskową sałatkę (i smaczną):

Składniki:
•2 porcje rukoli lub mieszanki rukoli, sałaty lub roszponki
•10 czerwonych winogron
•40 g sera koziego w roladce lub twarożku (jeśli chcemy zapiekać ser na grzankach, musimy użyć roladki pleśniowej)
•2 łyżki pestek słonecznika, lekko zrumienionych na patelni (mogą być orzechy włoskie lub pinii)
•sól, pieprz, 1 łyżka oliwy i 2 łyżeczki soku z cytryny
•4 kromki bagietki, opieczonych w tosterze lub zgrillowanych
Sos:
•4 łyżki octu balsamicznego
•2 łyżki oliwy extra vergine
•2 łyżki miodu
•szczypta cynamonu
•szczypta soli i dwie szczypty świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

Przygotować sos mieszając składniki w miseczce. Winogrona pokroić na połówki. Pestki słonecznika podprażyć na złoto na suchej patelni. Grzanki zrumienić.
Rukolę i sałatę opłukać i osuszyć, doprawić solą, pieprzem, oliwą i cytryną, wymieszać, włożyć do głębokich talerzy. Dodać winogrona, pokruszony ser kozi i pestki słonecznika, lekko przemieszać. Jeśli ser podajemy na grzankach, podgrzewamy je w piekarniku do czasu aż ser się rozpuści (kilka minut w 180 stopniach, najlepiej z funkcją grilla).
Sałatkę polać sosem i podawać z grzankami.


Zamierzacie przygotować lub poprosić rodziców? :)
Ja niedługo zrobię, to napiszę czy warto.

6 komentarzy:

  1. A i ty napisałaś 40 dag koziego sera, lepiej dać 60 dag. Lepszy smak potem ma :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za sałatkami, więc wątpię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja sałatki lubię :D sery też, ale znów w kozich nie za bardzo gustuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie za bardzo lubię sałatki, prędzej moja mama taką zrobi :D
    sarastar666

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie wygląda. Chyba taką zrobię!

    OdpowiedzUsuń