19 marca 2013

1 + 1 = 2 :D

Omnomnom, nie ma to jak kremowe ciasteczko zjedzone na tarasie, a dookoła widać kwitnące kwiaty i liście rosnące na jeszcze gołych drzewach... Wiosennie się u mnie robi, a u was co? Zima! :D Dlatego przygotowałam dzisiaj dwa przepisy, jeden na moją wiosnę, i jeden na waszą zimę :3

Wiosenna kremówka:
Składniki:
Ciasto:
•300 g mąki pszennej
•50 g cukru
•250 g masła, zimnego
•125 g śmietany 18% (gęstej, kwaśnej)
Krem:
•3 szklanki (750 ml) mleka 3,2%
•50 g masła
•100 g cukru pudru
•1 opakowanie cukru wanilinowego
•3 żółtka
•30 g (3 łyżki) mąki pszennej
•40 g (4 łyżki) mąki ziemniaczanej
Bita śmietana:
•500 g śmietany 30 lub 36% (do ubijania), zimnej
•50 g (5 łyżek) cukru pudru
•10 g (1 łyżka) żelatyny (nie jest konieczna w przypadku użycia śmietany 36% i powyżej)
•3 łyżki soku z cytryny lub limonki lub wody

•cukier puder do posypania
•duża prostokątna forma o wymiarach około 27 cm x 41 cm


Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i pokrojone w kosteczkę masło. Rozcierać palcami mąkę z masłem aż powstaną drobne okruszki ciasta (można miksować mieszadłem miksera lub użyć melaksera). Dodać śmietanę i połączyć składniki w jednolitą kulę. Podzielić ją na 2 części, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 6 godzin lub najlepiej na całą noc.
Każdą część bardzo cienko rozwałkować na oddzielnym papierze do pieczenia na prostokąty nieco większe niż wymiary formy. Podczas wałkowania można podsypać niewielką ilością mąki jeśli ciasto się klei. Jeśli ciasto ciężko się wałkuje bo jest zimne, najlepiej odczekać kilka lub kilkanaście minut i znów spróbować, znów odczekać itd. Włożyć do formy pierwszy blat ciasta i dokładnie ponakłuwać widelcem. Obie części ciasta wstawić do lodówki, na minimum 1/2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić blaszkę z pierwszym blatem ciasta i piec przez 15 minut. Wyjąć formę z piekarnika, upieczone ciasto wyjąć z formy, a włożyć drugi placek. Podziurkować widelcem i piec tak jak poprzednio. Placki ostudzić.
Krem: W garnku zagotować 2 szklanki mleka z dodatkiem masła, cukru pudru i cukru wanilinowego. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną na jednolitą masę. Zmniejszyć ogień pod zagotowanym mlekiem, wlewać masę z żółtkami ciągle mieszając, chwilę podgrzewać aż masa zgęstnieje. Wyłożyć do czystej miseczki, na powierzchni położyć kawałek przezroczystej folii spożywczej i odstawić do ostudzenia.
Ostudzony krem wyłożyć na blat z ciasta położony na desce lub z powrotem w formie. Ostudzić gdyby się okazało, że krem jest ciepły.
Bita śmietana: żelatynę zalać sokiem z cytryny lub wodą i odstawić na 10 minut. Następnie podgrzać np. w rondelku z dodatkiem 1 - 2 łyżek wody i całkowicie rozpuścić żelatynę ciągle mieszając. Przelać do kubeczka i dokładnie ostudzić. Ubić śmietanę na sztywną pianę, w trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier puder cały czas ubijając. Gdy śmietana będzie sztywna dodać ostudzoną żelatynę i krótko zmiksować do połączenia się składników (aby nie zrobiły się grudki żelatyny, najlepiej najpierw dodać do niej 2 - 3 łyżki śmietany a dopiero później, po wymieszaniu, dodać do reszty ubitej kremówki.
Bitą śmietanę wyłożyć na krem, przykryć drugim blatem ciasta, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce (nie musi być lodówka). Posypać cukrem pudrem i pokroić na porcje. Przechowywać w lodówce, ale wyjmować znacznie wcześniej przed podaniem aby ciasto się ociepliło (w przeciwnym razie może być trochę za sztywne).

Zimowy żurek w bułeczce:
Składniki:
•250 - 500 ml zakwasu żytniego (żuru, żurku)*
•niecałe 2 litry bulionu jarzynowego**
•500 g surowej białej kiełbasy
•1 ząbek czosnku
•2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
•2 łyżeczki suszonego majeranku
•około 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
•4 łyżki śmietany kremówki 30%
Do podania:
•6 ugotowanych jajek***
•chleb, np. domowy, np. do podania obok lub wydrążony do wypełnienia żurkiem
•opcjonalnie: świeży majeranek
*Zakwas żytni (żur, żurek): można kupić gotowy lub zrobić własny. To mieszanka mąki żytniej i wody odstawiona na kilka dni do fermentacji. Do słoika wsypać 7 łyżek mąki żytniej (najlepiej zamówionej z młyna, dobrej jakości), wlać 500 ml ciepłej przegotowanej wody, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na około 4 - 5 dni. W tym czasie kilka razy zamieszać. Domowy żurek powinien mieć kwaśny smak, ale nie może mieć posmaku pleśni.
Można kupić bardzo dobry gotowy żurek w formie płynnej, w butelkach, praktycznie w każdym sklepie. Polecam np. gotowy "Żurek z Kochanowa".
**Bulion jarzynowy: cała włoszczyzna - 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, kawałek pora, selera, 4 gałązki natki pietruszki, 3 kawałeczki suszonych grzybów, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 5 ziaren czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, szczypta kminku. Marchewkę i pietruszkę obrać, cebulę, pora i natkę opłukać. Wszystkie warzywa włożyć do garnka, wlać 2 litry wody, dodać suszone grzybki, listki laurowe, ziela angielskie, czarny pieprz, sól, cukier, kminek. Zagotować i dalej gotować pod uchyloną pokrywą przez około 1/2 godziny do miękkości warzyw. Bulion odcedzić do czystego naczynia, z warzyw zachować 1 marchewkę.
***Jajka włożyć do garnka, zalać ciepłą wodą i zagotować. Gotować przez 5 i 1/2 minuty licząc od czasu zagotowania wody. Wstawić garnek do zlewozmywaka i zalać zimną wodą. Zbić skorupki jajek i pozostawić w zimnej wodzie do ostudzenia. Jajka obrać ze skorupek.


Sposób przygotowania:
Do przecedzonego gorącego bulionu włożyć kiełbasę w całości, ustawić mały ogień i gotować kiełbasę przez około 1 godzinę. Mięso wyjąć z wywaru, odłożyć na talerz.
Do wywaru z jarzyn i kiełbasy wlać zakwas (na początek 250 ml aby żurek nie wyszedł za kwaśny, później można dodać więcej, do smaku). Dodać majeranek, zmielony pieprz, dodać obrany i pokrojony na plasterki świeży ząbek czosnku oraz tarty chrzan. Gotować na minimalnym ogniu przez około 2 minuty. Na koniec dodać pokrojoną na plasterki marchewkę, połowę pokrojonej na plasterki ugotowanej kiełbasy* oraz śmietanę (należy ją wcześniej zaprawić, czyli śmietanę wlać do garnuszka i stopniowo dodawać wywar po łyżce i za każdym razem mieszać, przelać do garnka z całym wywarem, wymieszać). Zupę doprawić do smaku solą. Podawać z pokrojonym na ćwiartki ugotowanym jajkiem i opcjonalnie ze świeżym majerankiem. Żurek możemy podawać w chlebie. Po zjedzeniu żurku możemy podać resztę pieczonej kiełbasy i zjeść z resztą chleba.

Wygląda pysznie, czyż nie? :D
Smacznego!

4 komentarze: