15 marca 2013

Mmmm...

Tak, tytuł zdradza o czym będzie post (xD), dokładniej przepisik na przepyszny torcik kawusioowy :D
A jeszcze dokładniej Tarta Mocha :3. Wygląda smakowicie, zapewne tak też smakuje, a o to przepis:

Składniki:
Spód:
•140 g herbatników digestive z ciemną czekoladą
•2 łyżki drobnego cukru
•70 g masła, roztopionego

Masa:
•2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso
•2 łyżki gorącej wody
•300 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki wysokoprocentowej (najlepiej 36%)
•200 g białej czekolady

Dekoracja: 
bita śmietana, ziarenka kawy (najlepiej w czekoladzie), 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Tarta kawowa z białą czekoladą

Sposób przygotowania:
Spód: Herbatniki dokładnie pokruszyć, wymieszać z cukrem i roztopionym masłem. Masą wyłożyć dno (ewentualnie dodatkowo także boki) małej formy o średnicy 20 cm. Docisnąć masę do formy, wstawić do lodówki.
Masa: W filiżance rozpuścić kawę w gorącej wodzie - ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej: połamać na kostki, włożyć do miseczki, miskę ustawić na garnku z lekko gotującą się wodą, mieszać aż czekolada się rozpuści - ostudzić. Ubić śmietankę, następnie zmiksować (bardzo krótko) z rozpuszczoną i ostudzoną kawą. Wymieszać łyżką z roztopioną czekoladą.
Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki do stężenia, na minimum 3 godziny, ale najlepiej na noc. Wyjąć z lodówki na 10 minut przed pokrojeniem aby spód nieco zmiękł. Przed samym podaniem udekorować bitą śmietaną, ziarnami kawy oraz kawą.

Zachęca do przygotowania? Mnie na pewno :D
Buziaczki!

3 komentarze: