10 stycznia 2013

Chleb powszedni.

Hey Peoples! Dzisiaj przepis. Pewnie już wiecie o co chodzi po tytule :) Znalazłam świetny przepis na przekąskę między posiłkami! A jest to chleb z chrupiącym boczkiem i chilli!

A oto co potrzebujecie do zrobienia tego chleba:
• 200 g boczku, bekonu lub pancetty
• 400 g (3 szklanki) mąki pszennej
• 1 łyżeczka soli
• 3/4 łyżeczki suchych drożdży instant lub 15 g świeżych drożdży
• szczypta płatków chilli lub zmielonej chilli, opcjonalnie, w ilości do smaku
• 350 g chłodnej wody
• otręby lub mąka do obsypania chleba

I sposób przygotowania:
Boczek oczyścić z kostek i twardej skóry, pokroić w kostkę. Smażyć na patelni przez około 10 minut aż będzie wytopiony i chrupiący*. Zrumieniony boczek wyłożyć na ręczniki papierowe i odsączyć z tłuszczu. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, drobno pokruszone drożdże, chili i boczek. Wszystko wymieszać łyżka. Wlać wodę i delikatnie mieszać przez około 30 sekund. Przykryć (talerzem lub folią) i odstawić do wyrośnięcia na około 14 godzin (minimum 12 godzin), najlepiej na noc (w temperaturze pokojowej, np. na blat kuchenny).
Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć w to miejsce ciasto z miski (będzie rzadkie i klejące, więc najlepiej wyskrobać miskę łyżką). Oprószonymi mąką dłońmi złożyć 3 razy boki ciasta do środka tworząc płaski dysk. Przenieść go na oprószoną otrębami ściereczkę kuchenną i położyć łączeniem do dołu, zakryć bokami ściereczki i odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 2 godziny.
Na około pół godziny przed końcem wyrastania ciasta zacząć nagrzewać piekarnik do maksymalnej temperatury (około 240 stopni C), w środku nagrzewać garnek żaroodporny np. żeliwny lub inne żaroodporne naczynie o średnicy około 20 - 24 cm.
Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjąć gorący garnek z piekarnika. Umieścić ciasto w garnku (zsunąć ze ścierki lub szybko i ostrożnie przenieść w oprószonych mąką dłoniach). Należy uważać, bo garnek będzie bardzo gorący. Garnek przykryć i piec przez 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez 15 - 30 minut (zwykle piekę przez 20 minut, w międzyczasie kładę na chlebie kawałek folii aluminiowej gdy zaczyna mocno się rumienić).
Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika, otworzyć, po kilku minutach podważyć chleb nożem i wyjąć go z garnka. Odłożyć na kratkę do ostudzenia (Trochę długi przepis, ale efektowny).


Zamierzacie zrobić lub poprosić rodziców o zrobienie? :)

5 komentarzy:

  1. Ja pewnie nie zrobię, robienie go mi zbrzydło, bo dwa lata temu na polskim trzeba było znaleźć przepis na chleb, rok temu też, w tym roku pozamieniać na bezokoliczniki...
    sarastar66

    OdpowiedzUsuń
  2. I nie lubię chilli ani boczku :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubię, więc nie zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Boczku nie lubię ale chilli tak, więc jak będę miała czas to pokombinuję z chlebem

    OdpowiedzUsuń