23 stycznia 2013

Sernik waniliowy z truskawkami

Na niespełnioną prośbę Całkiem Innej :) Mam nadzieję, że tym razem przepis wam się w pełni spodoba. Ja osobiście lubię wszystkie typy serników, ale ten ubóstwiam :D

Składniki:
Masa serowa:
•1 kg sera twarogowego zmielonego trzykrotnie na serniki lub cream cheese
•200 g (1 szklanka) drobnego cukru (daję więcej - 1,5 szklanki)
•3 łyżki mąki pszennej
•5 jajek
•125 ml (1/2 szklanki) śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej gęstej)
•aromat wanilii: 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii, ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski wanilii, lub/i dodatkowo 1 łyżeczka pasty waniliowej czy torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Wierzch:
•250 ml (250 g) śmietany kwaśnej i gęstej 18%
•3 łyżki drobnego cukru
Dodatki:
•truskawki i/lub sos truskawkowy
Tortownica o średnicy 23 cm - 25 cm z odpinaną obręczą, wysmarowana masłem, dno wyłożone papierem do pieczenia, wypuszczonym na zewnątrz tortownicy. Boki posmarować masłem.

Sernik z truskawkami

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty, zeskrobując szpatułką masę z boków miski w razie konieczności.
Dodawać po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym (lepsze jest mieszadło miksera niż ubijaczka). Zeskrobywać szpatułką masę z boków miski w razie konieczności.
Dodać śmietankę kremową, wanilię i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.
Masę wylać do przygotowanej formy, wstawić do środkowej części piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem. Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.
Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, ostudzić. Gdy będzie całkowicie wystudzony, wstawić do lodówki na całą noc. Podawać z owocami lub sosem owocowym.


Spróbujecie zrobić lub poprosicie rodziców? :)
Lubicie sernik? c:

4 komentarze:

  1. Lubię serniki, ale nienawidzę z rodzynkami, pfu ._. Ten wygląda apetycznie, więc może kiedyś zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Ja wybieram rodzynki -,- Napewno zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym takie :D Niedobra ty :p narobiłaś mi smaku :) a nikt tak dobrze nie robi serniczków jak moja babcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za post! Zrobię sernik wg twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń