26 kwietnia 2013

Herbatka z cytryną szkodzi zdrowiu!



Jeszcze do niedawna tytuł tego posta wydawałby mi się śmieszny - no bo w końcu herbata jest zdrowa, a cytryna tym bardziej ... Nie wiem, jak mogłam żyć w takiej nieświadomości! I aż boję się pomyśleć, o ilu rzeczach nadal nie wiem :| W każdym razie - chciałabym podzielić się z wami tym, co tam bardzo mnie zszokowało - może uda mi się uświadomić którąś z was i zaczniecie komponować zdrowe posiłki :)

Czego zatem nie wolno łączyć?!

1. Herbata z cytryną
Znajdujący się w listkach herbaty glin łączy się z sokiem z cytryny. W ten sposób tworzy się cytrynian gliny, który odkłada się w mózgu i może prowadzić m.in., do choroby Alzheimera.

2. Herbata z ciastem drożdżowym
Zawarte w herbacie garbniki ograniczają wchłanianie witaminy B1, która znajduje się w cieście drożdżowym. Witamina B1 korzystnie wpływa na układ nerwowy.

3. Pomidor z ogórkiem
Zielony ogórek zawiera enzym, który utlenia zawartą w pomidorze witaminę C (wzmacnia odporność). To samo dzieje się w połączeniu ogórka z: papryką, cebulą, cykorią, natką pietruszki czy sałatą.

4. Pomidor z twarogiem
Pomidor zawiera silne działające kwasy. Kiedy połączymy go z białym serem, to zawarty w nim wapń wejdzie w reakcje z tymi kwasami i wytworzą się nierozpuszczalne kryształki. Odkładają się one w stawach, blokują je a także przysparzają bólu podczas poruszania się.

5. Kawa i herbata z nabiałem
Zawarty w kawie i herbacie kwas szczawiowy łączy się z wapniem znajdującym się w twarożku, jogurcie i serze żółtym. W ten sposób tworzą się szczawiany, które odkładają się w postaci kamieni w drogach moczowych. Natomiast wapń nie może być wykorzystany przez organizm, gdyż zostaje związany.

6. Warzywa kapustne z rybami
Ryby morskie jak i owoce morze są źródłem jodu. Nie należy łączyć ich z warzywami kapustnymi (m.in. kalafior, brokuł, kapusta, brukselka), ponieważ wiążą jod i uniemożliwiają jego wchłanianie.

7. Olej z rybami
Korzystne działanie kwasów omega-3 mogą zaburzyć kwasy omega-6, których najwięcej znajduje się w oleju słonecznikowym i kukurydzianym. Kwasy omega-6: wzmacniają układ nerwowy, odżywiają skórę, włosy i paznokcie. Jednak podczas smażenia mogą zredukować działanie omega-3.

8. Mięso z czerwonym winem
Zawarte w winie garbniki uniemożliwiają dobre wchłonięcie żelaza, które znajduje się w mięsie (szczególnie w wieprzowinie, wołowinie, dziczyźnie czy wątróbce). Garbniki te znajdują się także w kawie i herbacie i dlatego nie warto nimi popijać jedzenia w ogóle. 

Wiedziałyście o tym, że niektórych produktów nie można łączyć?
Ja bezkarnie łamałam podpunkty : 1,2,3,4,5 i 6 :(

Źródło: www.makelifefit.pl

3 komentarze:

  1. a mam takie pytanie, bo kiedyś tu się pojawiały nowinki nowośi o stardoll i wogóle ale od jakiegoś czasu zastępują je artykuły. To też jest fajnie ale o ile wiem to jest blog o stardoll a jeśli całkiem wykluczycie stardoll to co za nazwa StardolLove5?
    Zmińcie to na jakiś pamiętnik czy coś.
    Nie chcę być uszczypliwa ale taka prawda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam, że od dziecka piję herbatę z cytryną i jem ogórki z pomidorem! Trudno, mi zawsze bardzo smakowały ogórki + pomidory i chyba się bez tego nie obędę :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Herbatka i cytrynka nie? :C XD
    Ciekawy post ^^ Pomocny :D

    OdpowiedzUsuń