2 kwietnia 2013

Pasta semplice con broccoli

Hej kochani!
Jak się czujecie po tym Świątecznym szaleństwie z jedzeniem? :D
Ja troszeczkę przesadziłam i teraz widzę efekty, dlatego dzisiaj przygotowałam sobie coś wprawdzie lekkiego, ale sycącego i postanowiłam się tym podzielić z wami. Oto przedstawiam makaron z brokułami i innymi dodatkami! :D

Składniki:
•2 porcje (około 150 g) makaronu o dowolnym kształcie, może być gotowy lub domowy
•200 g brokuła (około połowa małego)
•3 łyżki oliwy extra vergine + do podania
•3 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
•1 papryczka chili, drobno posiekana
•2-3 fileciki anchois
•około 1/4 szklanki białego wina (niekoniecznie, ale świetnie się wpasowuje! :D)
•cząstki cytryny do skropienia (Możecie podać na talerzu lub od razu skropić)


Sposób przygotowania:
Przygotować makaron, ugotować al dente w osolonej wodzie. Brokuła gotować w jednym kawałku na parze przez około 6 minut (ma być al dente). Podzielić na różyczki (większe części przekroić).
Na patelnię wlać 3 łyżki oliwy, włożyć czosnek, papryczkę i fileciki anchois i smażyć przez około 2 - 3 minuty aż czosnek lekko się zrumieni a fileciki całkowicie się rozpadną.
Włożyć brokuły, doprawić solą i smażyć razem przez około 5 minut, od czasu do czasu zamieszać. Podczas smażenia na patelnię wlewać po łyżce wino (lub wodę z gotującego się makaronu) jednocześnie je odparowując (chodzi o to aby na patelni nie było za sucho, aby czosnek się nie przyrumieniał i aby brokuł się dogotowywał).
Na koniec gdy brokuły będą już miękkie, włożyć 2 nieduże porcje makaronu, wymieszać, dodać więcej oliwy (około 2 - 3 łyżki lub do smaku). Skrapiać obficie cytryną.
---

Jak chcecie, możecie sami zrobić makaron, co jest bardzo prostą czynnością :D
Przygotujcie:
•80 g mąki pszennej (np. uniwersalnej, Szymanowskiej z Młynów Polskich lub Poznańskiej lub tortowej)
•45 g mąki krupczatki
•1/2 łyżeczki soli
•2 jajka
•3 żółtka

Połączyć mąkę, jajka, żółtka i sól w jednolite i gładkie ciasto (dłońmi lub mieszadłem miksera). Wygniatać przez około 5 minut dłońmi na blacie lub przez minutę mikserem. Uformować gładką kulę i odłożyć na około 45 - 60 minut pod przykryciem ze ściereczki. Po tym czasie ciasto stanie się bardziej elastyczne i miękkie. Ciasto rozwałkować na cieniutki placek, następnie pokroić na 1 cm paseczki (w razie potrzeby można podsypać mąką). Jeśli mamy mikser KA z odpowiednimi końcówkami do makaronu możemy najpierw przepuścić kawałki ciasta przez "wałkowarkę", następnie wycinarkę do makaronu. Pocięty makaron układać na stolnicy zachowując odstępy. Gotować partiami w osolonej wodzie (kilka minut, w zależności od grubości ciasta). Wyłowić łyżką do makaronu i polać oliwą extra vergine, wymieszać.
---

Naprawdę polecam jako prosty obiad lub kolację! :D
Skorzystacie z przepisu?

4 komentarze:

  1. Ymm, nie lubię prawie wszystkich składników tej potrawy XD

    OdpowiedzUsuń
  2. A mi się bardzo podoba ten przepis, więc niedługo skorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Polcia. - Nie lubisz pysznych brokułków? XD

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też nei lubię brokułów ...

    OdpowiedzUsuń