9 maja 2013

Involtiiino di salmooone. XD

Tsa, znowu łosoś. XD Jednak tym razem przepis zupełnie inny, gdyż tym razem proponuję łososia zapiekanego w bekonie. A oto jak go przyrządzić:

Składniki:
•4 łyżki oliwy z oliwek
•1/4 cebuli
•2 łodyżki selera naciowego, około 150 g
•1 nieduży ziemniak
•300 g filetów z łososia bez skóry i ości
•150 g chudego bekonu, 4 - 6 cienkich plasterków (najlepiej paczkowane)
•1 ząbek czosnku
•sól i świeżo zmielony czarny pieprz
oraz: garść rukoli, olej do smażenia, mąka do obtoczenia, opcjonalnie biały ryż lub ziemniaki z wody.

Roladki z łososia w bekonie z musem z selera naciowego

Sposób przygotowania:
W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać drobno posiekaną cebulę, chwilę podsmażyć nie rumieniąc. Dodać pokrojonego w małe kawałeczki ziemniaka i selera. Smażyć nie rumieniąc przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać niewielką ilość wody, tak aby tylko przykryć warzywa (lepiej mniej niż za dużo). Posolić do smaku i dusić pod przykryciem przez około 15 minut, aż do miękkości warzyw. Przetrzeć przez sito (nie miksować, gdyż mogą pozostać włókna selera).
Łososia przekroić w poprzek na cieńsze plastry, zwinąć w roladki i owinąć w bekon (roladki mogą być grubsze niż na zdjęciach). Jeśli potrzeba, spiąć wykałaczką. Roladki obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać 1/2 cm warstwę oleju i zrumienić pokrojony na plasterki czosnek. Czosnek wyjąć i włożyć roladki. Smażyć je na średnio dużym ogniu aby ładnie się zrumieniły z każdej strony. Wyłożyć na ręcznik papierowy.
Na talerzach rozsmarować gorący mus selerowy, rozłożyć po kawałeczku czosnku, wyłożyć roladki, wyjmując wcześniej wykałaczki. Udekorować rukolą i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Roladki można podać z białym ryżem lub ziemniakami z wody.


Podoba wam się przepis?
Zachęca? :D

5 komentarzy:

  1. To wygląda jak kiełbasa xDD.
    Nie lubię za bardzo ryb ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również nie przepadam za rybami ,ale kiedyś jadłam łososia w cieście francuskim - pycha !

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja z ryb jem tylko rybę wędzoną i pangę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasia - Nom, ja też, pyszne. :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasia - Nom, ja też, pyszne. :D

    OdpowiedzUsuń