7 maja 2013

Ouu...

Dawno nikt nic nie pisał, więc postanowiłam przerwać tą nudę na blogu. :D Mam dla was fajny sposób na lasagne, nie tak bardzo kaloryczny jak ta z serem...

Składniki:
• 9 płatów lasagne
• 50 g płatków migdałów
Kurczak:
• 1 pojedynczy filet z kurczaka (można dać więcej, np. 2)
• 1 łyżka mąki
• 1 łyżka oleju roślinnego
Szpinak:
• 500 g szpinaku
• 3 ząbki czosnku
• 2 cebulki szalotki
• 1 mały por
• 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy extra vergine
• 2 łyżeczki suszonego estragonu
Sos beszamelowy:
• 60 g masła
• 50 g mąki pszennej (4 płaskie łyżki)
• 600 ml mleka
• 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
• 1 łyżeczka zmielonego białego pieprzu
Sałatka z pomidorków:
• 200 g pomidorków koktajlowych (bardzo dobre są truskawkowe)
• bazylia
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 2 łyżeczki oliwy extra vergine


Sposób przygotowania:

Szpinak:
Opłukać i osuszyć na ręcznikach lub ściereczce. Włożyć do garnka i mieszając podgrzewać aż szpinak zwiędnie, wyłożyć na sitko i po odsączeniu posiekać na desce na 1- 2 cm kawałki. Czosnek i szalotki obrać, pora dokładnie opłukać, przyciąć na końcach pozostawiając białą i jasnozieloną część. Czosnek, cebulkę i pora drobno posiekać lub rozdrobnić w blenderze (pojemniku rozdrabniacza). Na patelni podgrzać oliwę i masło, włożyć rozdrobnione warzywa, dodać estragon i podsmażyć wszystko co jakiś czas mieszając (przez około 5 - 7 minut). Włożyć szpinak, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać, odstawić z ognia i przełożyć do miski.
Kurczak: 
Filet z kurczaka opłukać, osuszyć, doprawić solą, pieprzem, wysmarować olejem, oprószyć mąką, strzepnąć nadmiar. Rozgrzać patelnię, lekko natłuścić miejsce gdzie będzie leżał filet. Filet przeciąć w najgrubszej części (aby powstały jakby 2 "palce", dzięki temu kurczak w najgrubszej części równie szybko się usmaży). Smażyć kurczaka przez 10 minut raz przewracając. Zdjąć z patelni i odczekać kilka minut przed pokrojeniem.
Zagotować osoloną wodę w dużym garnku, włożyć płaty lasagne i gotować 2 minuty, wyłożyć na ręcznik kuchenny jeden płat obok drugiego.
Sos beszamelowy:
Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową,  białym pieprzem, zagotować a następnie odstawić z ognia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę żaroodporną o wymiarach około 20 x 30 cm posmarować cienko oliwą extra vergine. Dno wyłożyć 3 płatami ciasta, posmarować je 3 łyżkami sosu beszamelowego, wyłożyć połowę szpinaku, połowę pokrojonej piersi kurczaka i kolejne 3 łyżki sosu beszamelowego (w miarę możliwości rozsmarować go miejscami). Przykryć 3 płatami ciasta i powtórzyć czynności jak poprzednio. Przykryć resztą płatów lasagne i rozsmarować resztę sosu.
Piec przez 20 minut, na 10 minut przed końcem posypać lasagne płatkami migdałów.
Sałatka z pomidorków:
Pokroić pomidorki, wymieszać z poszarpaną bazylią, solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz mieszanką octu balsamicznego, oliwy extra vergine. Po upieczeniu lasagne, wyłożyć sałatkę na wierzch zapiekanki.



Zamierzacie przygotować?
Podoba wam się przepis?

3 komentarze:

  1. Wkońcu ktoś coś dodał :D Fajny przepis czekam na więcej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Alinnko droga, przynajmniej ty jeszcze odwiedzasz bloga. XD

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubię szpinaku, więc nie skorzystam :(

    OdpowiedzUsuń