Dawno nikt nic nie pisał, więc postanowiłam przerwać tą nudę na blogu. :D Mam dla was fajny sposób na lasagne, nie tak bardzo kaloryczny jak ta z serem...
Składniki:
• 9 płatów lasagne
• 50 g płatków migdałów
Kurczak:
• 1 pojedynczy filet z kurczaka (można dać więcej, np. 2)
• 1 łyżka mąki
• 1 łyżka oleju roślinnego
Szpinak:
• 500 g szpinaku
• 3 ząbki czosnku
• 2 cebulki szalotki
• 1 mały por
• 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy extra vergine
• 2 łyżeczki suszonego estragonu
Sos beszamelowy:
• 60 g masła
• 50 g mąki pszennej (4 płaskie łyżki)
• 600 ml mleka
• 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
• 1 łyżeczka zmielonego białego pieprzu
Sałatka z pomidorków:
• 200 g pomidorków koktajlowych (bardzo dobre są truskawkowe)
• bazylia
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 2 łyżeczki oliwy extra vergine
Sposób przygotowania:
Szpinak:
Opłukać i osuszyć na ręcznikach lub ściereczce. Włożyć do garnka i mieszając podgrzewać aż szpinak zwiędnie, wyłożyć na sitko i po odsączeniu posiekać na desce na 1- 2 cm kawałki. Czosnek i szalotki obrać, pora dokładnie opłukać, przyciąć na końcach pozostawiając białą i jasnozieloną część. Czosnek, cebulkę i pora drobno posiekać lub rozdrobnić w blenderze (pojemniku rozdrabniacza). Na patelni podgrzać oliwę i masło, włożyć rozdrobnione warzywa, dodać estragon i podsmażyć wszystko co jakiś czas mieszając (przez około 5 - 7 minut). Włożyć szpinak, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać, odstawić z ognia i przełożyć do miski.
Kurczak:
Filet z kurczaka opłukać, osuszyć, doprawić solą, pieprzem, wysmarować olejem, oprószyć mąką, strzepnąć nadmiar. Rozgrzać patelnię, lekko natłuścić miejsce gdzie będzie leżał filet. Filet przeciąć w najgrubszej części (aby powstały jakby 2 "palce", dzięki temu kurczak w najgrubszej części równie szybko się usmaży). Smażyć kurczaka przez 10 minut raz przewracając. Zdjąć z patelni i odczekać kilka minut przed pokrojeniem.
Zagotować osoloną wodę w dużym garnku, włożyć płaty lasagne i gotować 2 minuty, wyłożyć na ręcznik kuchenny jeden płat obok drugiego.
Sos beszamelowy:
Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, białym pieprzem, zagotować a następnie odstawić z ognia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę żaroodporną o wymiarach około 20 x 30 cm posmarować cienko oliwą extra vergine. Dno wyłożyć 3 płatami ciasta, posmarować je 3 łyżkami sosu beszamelowego, wyłożyć połowę szpinaku, połowę pokrojonej piersi kurczaka i kolejne 3 łyżki sosu beszamelowego (w miarę możliwości rozsmarować go miejscami). Przykryć 3 płatami ciasta i powtórzyć czynności jak poprzednio. Przykryć resztą płatów lasagne i rozsmarować resztę sosu.
Piec przez 20 minut, na 10 minut przed końcem posypać lasagne płatkami migdałów.
Sałatka z pomidorków:
Pokroić pomidorki, wymieszać z poszarpaną bazylią, solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz mieszanką octu balsamicznego, oliwy extra vergine. Po upieczeniu lasagne, wyłożyć sałatkę na wierzch zapiekanki.
Zamierzacie przygotować?
Podoba wam się przepis?
Wkońcu ktoś coś dodał :D Fajny przepis czekam na więcej!
OdpowiedzUsuńAlinnko droga, przynajmniej ty jeszcze odwiedzasz bloga. XD
OdpowiedzUsuńNie lubię szpinaku, więc nie skorzystam :(
OdpowiedzUsuń